info@cis-websolutions.nl |   06-44026958

Zis is Microsoft calling

Iedereen kent inmiddels wel iemand die door een zogenaamde medewerk(st)er van Microsoft is gebeld met de mededeling dat er een problem is met de computer. Of wellicht bent u zelf benaderd door zo’n persoon die in gebrekkig Engels probeert om u (van uw geld af) te helpen.

Zo werd ook ik op een dag gebeld door een vriendelijke, behulpzame dame uit een ver land. Ze meldde zich als een medewerkster van Windows en ze zei dat ik een virus op mijn computer had. Nu gebruik ik Linux dus ik dacht, laat ik dit eens meespelen en kijken waar we uitkomen.

Ze vroeg of ik de computer aan had staan. Dat was zo, en ik zat toevallig in een consoleschermpje. Ze vroeg me om de Windows-toets en de R gelijktijdig in te drukken. Ik kreeg een uitvoerige beschrijving hoe de Windows-toets eruit ziet en waar die op het toetsenbord geplaatst is. Ik druk dus die toetscombinatie in en er verschijnt een ‘r’ op mijn scherm. Ik zeg haar dat en ze snapt uiteraard niet hoe dat kan. Er zou immers een venster moeten verschijnen om een programma te starten. Maar dat gebeurde niet. Deze procedure werd een aantal keren herhaald maar hoe vaak ik ook op Windows+R drukte, er kwam geen venstertje en de rrrrrrrrrreeks in mijn console werd alsmaar langer. De dame snapte er niets van en ze verbond me door met een technicus.

Ook deze man beschreef me akelig nauwkeurig waar de Windows toets zit, hoe die er uit ziet en dat ik deze ingedrukt moest houden terwijl ik de R dan ook indruk. Doch, wederom hetzelfde resultaat. Hij weet echter nog een methode om het gewenste venstertje op te roepen. Hij vraagt me om op de startbutton te klikken. Ik vraag nog nadrukkelijk na of dit die ronde knop, linksonder op het scherm is. Dat is hem. Ik klik daar dus op en de man zegt dat er onderaan een invulvakje verschijnt. Ik koppel terug dat dat vakje bovenaan staat, maar dat maakt volgens hem niets uit. Hij heeft dus nog niet door dat ik niet met Windows werk.

Hij vraagt me om de letters R U N in te voeren, hij spelt ze duidelijk en ik kan niets fout doen. Linux wil nu de runlevel-editor starten en ik vraag hem of dat goed is. Hij vindt het goed. Dan vraagt de computer om het root-wachtwoord. Ik zeg dat nu om het root-wachtwoord gevraagd wordt. Hij zegt: geef dan nu dat wachtwoord. Ik ben uiterst op mijn hoede en zeg dat het niet veilig is om het wachtwoord aan vreemden door te geven. Hij antwoordt dat het niet de bedoeling is dat ik dat tegen hem zeg, maar dat ik dat invoer. En zo deed ik dat. Vervolgens start de runlevel editor. Ik meld hem wat ik zie en de verwarring neemt toe. Nu wil hij mijn scherm gaan overnemen.

Ik dien een browser te starten en naar de website www.showmypc.com te gaan. Dit vind ik gevaarlijk en besluit de homepage van deze site met wget op te halen en te openen met een teksteditor. In de tekst zie ik een link staan naar het programma showmypc-2013ennogwat.exe; ik moet dit programma downloaden en starten. Ik zeg dat ik dat doe en dat ik de melding ‘This program cannot be run because it is not a valid ELF file’ krijg. We hangen dan al een kwartier aan de telefoon.

Het onbegrip bij de wijze uit het oosten neemt verder toe, maar hij heeft nog steeds niets in de gaten. Tja … tenslotte heb ik een “virus” op mijn computer en zij helpen mij dat op te lossen. We proberen een ander programma, iets van ammy of zo. Wederom dezelfde handelingen en ik geef weer dezelfde feedback: ‘This program cannot be run because it is not a valid ELF file’. Doch dan roept mijn vrouw dat de koffie klaar is, en ik besluit het gesprek langzaam tot een vreedzaam einde te brengen. Ik vraag hem of dit wellicht iets met de versie van het besturingssysteem te maken kan hebben. Hij vraagt nu pas welk besturingssysteem ik gebruik. Ik zeg: “OpenSuse 13.1”. De meneer biedt zijn excuses aan en wenst mijn een prettige dag verder….

Op zich is dit natuurlijk een leuke anecdote, maar je zal toch maar niet zo veel verstand hebben van computers en daadwerkelijk geloven dat je door een vriendelijk bedrijf geholpen wordt. Ik zocht eens op Google wat de achterliggende bedoeling van dit bedrijf is. Nou ja, de bedoeling weet ik wel, maar hoe werken ze?

Als ze een slachtoffer vinden dat wel meewerkt nemen ze de computer over en starten ze een versie van Malware Bytes of een ander bekend programma om malware op te sporen. Dat is echter hun eigen versie die uiteraard een groot aantal problemen laat zien. Ze bieden dan hulp aan, maar daarvoor moet eerst een bedrag betaald worden, hetzij op rekening hetzij via een creditcard betaling. En nadat het geld overgemaakt is, hoort of ziet u niets meer van ze…

Ik wil u met deze blog waarschuwen voor dit soort praktijken. Let er op dat als u door een bedrijf voor computerproblemen benaderd wordt, dit hoogstwaarschijnlijk niet betrouwbaar is. Laat u niet verleiden tot het bezoeken van een website, het downloaden van een programma en al helemaal niet tot het betalen van eender welk bedrag. Bedank ze liever voor hun melding en neem vervolgens zelf contact op met een persoon of bedrijf dat u met deskundig advies kan bijstaan. CIS-Websolutions kan u ook hierbij vrijblijvend adviseren!